[Rik 1] [Rik 3] [Rik indhold]

Rik's benzo studier nr. 2 !!!

En amerikaners erfaringer fra et liv med angst og benzodiazepiner.

Fra RIK'S BENZO RESEARCH 2 oversat af webmaster.

af Rik Roberts, On the Road in USA.

Indholdsfortegnelse:
22. Negative indre budskaber
23. Beroligende søvn
24. Når du står med ryggen mod muren
25. Nedtrapning - Kold tyrker - Hjerteanfald
26. Benzo myte nr 1
27. Alkohol, kaffe og din frie viljes valg !!!
28. Forældreværdighed
29. Levergiftighed
30. Cyberkondri - Miste og genvinde håbet
31. Svimmel og ør
32. Vand eller ???
33. Beroligende midler - Sovemidler - Unyttige
34. Skjult lindring !!!
35. Angst, panikanfald & hyperventilation
36. Nogle teoretiske betragninger
37. Biokemisk indblanding
38. Ernæringsmæssige forholdsregler
39. Advarsel - alkohol !!!
40. Afgiftning
41. Benzoer og graviditet
42. Tolerancemuren
43. Ny benzo forskning
44. Diet - Abstinenser - Angst - Depression
45. Lad os finde en udvej
46. Benzodiazepin ubehag

 

22. Negative indre budskaber

For mange af os som gennemlever benzo nedtrapning er det en rædselsfuld og langvarig oplevelse. Benzodiazepiner ødelægger vor biokemiske mulighed for at berolige nervesystemet og give os følelse af ro og fred.

Vores reaktion på symptomerne fremkalder en anden biokemisk fejlfunktion. Hjernen er i forvejen overvældet af dagligdagens indtryk. Kommer der stress oveni medfører det en markant stigning i symptomerne.

Hver gang reagerer vi med en katastrofetanke: "Dét klarer jeg ikke", "Åh nej" eller "Jeg dør" osv. og disse tanker får kroppen til at udløse mere stresshormon. Da vores hjerne ikke længere kan klare blot den mindste smule stresshormon medfører alle den slags tanker blot mere lidelse.

Jeg ved godt at ubehaget ved nedtrapningen gør det næsten umuligt at have positive tanker, men det er vigtigt at du arbejder med at mindske den indre stress. Oftest kommer disse tanker som et lysglimt vi knapt bemærker, men virkningen er der alligevel.

Eftersom ubehaget gør det vanskeligt bevidst at tænke positive tanker, fandt jeg på at et eller flere tanke-"mantraer" kunne være til stor hjælp. Her er et par stykker:

"Det her kan jeg godt klare"
"Det kan jeg sagtens gøre"
"En kraft jeg ikke forstår gør mig rask"
"Hvert sekund er jeg nærmer en lindring"
"Den eneste vej frem er ligeud"

Jeg kan varmt anbefale enhver at lave en liste som denne til sig selv som en slags hurtig, selvberoligende sætning. Hvis du lider af angstforstyrrelser er dette dit vigtigste arbejde imod helbredelse efter benzoer.

Gå til toppen

23. Beroligende søvn

Søvn er en af de mest skrøbelige processer den menneskelige hjerne giver sig i kast med. Nem at afbryde og ofte længe om at vende tilbage.

Al beroligende medicin, inklusive Ambien, alkohol og Kava, afbryder en eller flere faser af søvnforløbet med yderligere mentale kompromisser til følge. Ingen af de beroligende sovemidler kan nogensinde etablere en normal søvn, men snarere bedøve hjernen.

Ambien, Kava og alle typiske beroligende midler skaber blot nervemæssig uorden ved udvikling af tolerance og biokemisk ubalance. Jo mere du tager af dem, jo sværere har du ved at sove uden dem.

Flere patienter har fundet ud af at i en nødsituation kan antihistaminer som Vistaril være nyttige. De giver en søvn, der langt fra er normal - almindeligvis er der en sløvhedsperiode efter opvågnen - men du vil falde i søvn.

Den eneste måde at få en normal søvn på, er at give din krop mulighed for at komme sig efter midlerne (hvilket ofte giver søvnløse perioder), få en god søvnhygiejne og bekæmpe den bagvedliggende stress, som oprindelig forstyrrede søvnen.

Gå til toppen

24. Når du står med ryggen mod muren

Det første der står i den psykiatriske diagnosevejledning er, at når man skal stille en diagnose, skal man udelukke muligheden for at en eller anden medicin forårsager symptomerne. Det vil sige så vidt muligt at få patienten tilbage på rent (umedicineret) grundlag. Da afgiftning af benzodiazepiner er det mest problematiske, bør man først udelukke anden medicin, der kan være under mistanke. Hvis du får mere end ét medikament samtidig, er det umuligt at vide hvilket du reagerer på, og du bør spørge din læge. Hvis du ikke har det stabilt før en nedtrapning, er det en god idé at snakke med din læge for at prøve at ophøre med al anden medicin (som har med angst eller depression at gøre) før en nedtrapning.

Jeg har oplevet at patienter led unødvendigt af bivirkninger af medicin i den tro, det var abstinenser.

Her kommer det vigtigste og spring venligst ikke dette over!!! De nervemæssige ændringer i hjernen som følge af benzodiazepiner afholder hjernen fra at reagere korrekt på påvirkninger udefra. Som oftest beskrevet som intolerance overfor stress, men det er mere indviklet end dette.

Vores nervesystem har mistet hovedparten af evnen til at neddæmpe nervecellernes impulser som en reaktion på stimuli. Det kan være en indre stimulus, som f.eks. en tanke, eller en ydre, som stress fra omgivelserne. Ved en kraftig nedtrapning reagerer hjernen på den mindste stress næsten som ved et hjerteanfald. Et billede herpå er haveslange med en regulerbar dyse: du tænder og slukker for at kunne vande i den rigtige mængde på det rigtige sted.

Med benzodiazepinskader på GABA-systemet og på selve nerverne er det som en haveslange uden dyse og kontrol. Det svarer til at nerverne afgiver impulser forkert og for meget og dermed overstimulerer.

Vi kan påvirke denne process lidt ved at undgå at indtage stimulanser, ved at lave daglige gymnastikøvelser og ved meditations/afslapningsøvelser. Det mest virksomme, vi kan gøre, er at undgå stress. Det er vigtigt, at vi øver os i at gøre vore tanker positive, lindrende og frygtundvigende. Endnu mere vigtigt er det at forstå, at vi må ændre vore omgivelser - hvis vi lige har haft et hjerteanfald, vil vi formodentlig ikke indrette vores hjem sådan, at vi hele tiden skal op og ned ad trapper.

Ved kraftige nedtrapninger kræver hjernen at vi virkelig begrænser de udefra kommende stimuli. Dette kan medføre drastiske livsstilsændringer. Bed om hjælp, fjern antallet af dine ansvarsområder mest muligt - skær dem ned til det halve! Forsøg på at bevare tidligere tiders livsstil vil kun betyde at helbredelsen tager længere tid og dermed mere lidelse.

Prøv at undgå at se denne afgivelse af ansvarsområder som et trist tab. Det er en helbredende handling overfor dig selv, som vil gøre dig til en stærkere og mere kompetent person på kortere tid.

Gå til toppen

25. Nedtrapning - Kold tyrker - Hjerteanfald

Benzodiazepiner gør det svært for nerverne at falde til ro. De mister ikke bare muligheden for at neddæmpe overaktivitet som følge af kemiske ændringer i hjernen, nerverne er fysisk ødelagt hos mange patienter, så ikke en gang et normalt antal transmitter-hæmmere er i stand til at stoppe ophidselse (når de vender tilbage).

Spørgsmålet: Kold tyrker eller nedtrapning? Når du har udviklet tolerance eller er på nedtrapning, tager det tid for neuronerne at hele. Uheldigvis er nervevæv det langsommeste af alt kropsvæv til at genopbygge. Da benzodiazapinnedtrapning ofte aktiverer en slags slagtilfælde aktivitet (ikke et slagtilfælde i streng forstand) vil, jo mindre du piner neuronet, medføre mindre nervøsitet og lidelse.

Pludselig ophør med medicin giver det største traume for nerverne og når det først er begyndt tager det længere tid at berolige dem igen. En for hurtig nedtrapning kan også starte en overfølsomheds cirkel. En langsom afgiftning er den bedste måde at sikre sig imod unødvendig nervøsitet.

Hos nogle patienter vil nerverne ikke hele før alle benzodiazepiner er ude af systemet - Dette virker modsat den forlængede nedtrapning. Hvis du nedsætter dosis i små portioner, og ikke har en mærkbar mindskning af symptomerne efter 30 til 60 dage, er du sandsynligvis en af disse patienter. Der er intet opnået for dem ved at forlænge nedtrapningen.

Hvis du har skåret en for stor bid af og får problemer, og vender tilbage til den forrige dosis, vil du finde ud af, at du dermed ikke får det ligeså godt, som du før havde på denne dosis. At begynde på en kraftig nedtrapning er som et slagtilfælde eller en smerte; der skal mere til at kontrollere den, når først den er brudt ud. Hvis du ikke kan styre symptomerne kan du blive nødt til at gå tilbage til en meget højere dosis og vente til symptomerne falder til ro.

Titusind kroners spørgsmålet som patienterne ofte stillede i klinikken er: Gik jeg for hurtigt frem, og hvorfor lider jeg så meget? Ingen kan sige hvordan du ellers skulle have gjort det. Vi ved dog, at hos nogen afholder et 2 årigt langt afgiftningsforløb ikke symptomerne i at komme.

Hvis du har været uden medicin i en periode på en måned eller mere, vil du formentlig ikke få noget ud af at komme tilbage på benzodiazepiner; faktisk får de fleste det meget værre. Hvis din nedtrapning bliver for vanskelig er det bedre et bruge Tegretol eller en andet anti-anfalds medicin.

Hver gang vi lider, er det normalt at give sig til at tænke på, hvad der kunne have været gjort anderledes. For det store flertal af benzodiazepin patienter er der dog ingen anden vej frem end at knokle og få støtte og tid.

Gå til toppen

26. Benzo myte nr 1

"Benzoer er fedtopløselige og ophobes derfor i kroppens fedtceller og forårsager abstinenser."

Benzoer er designet til at være fedtopløselige, for at gøre det nemmere for dem at passere blod-hjerne barrieren. Når de cirkulerer rundt med blodet nedbrydes de til aktive metabolitter og til almindelige stoffer som kuldioxid og vand for så at forsvinde ud af kroppen.

En lille bitte smule af de inaktive metabolitter kan midlertidigt gemme sig i visse dele af vævet, men kroppen fjerner dem hurtigt. Hvis det ikke var sådan, ville du være en kemisk losseplads, da alt hvad du spiser har giftige restprodukter undtagen hjemmedyrkede økologiske varer. Det er ikke sandt, at jo længere tid du tager medicinen, jo mere gift har du ophobet.

Afhængig af medicinens halveringstid er du fuldt afgiftet fra den primære medicin og metabolitterne efter 60 dage fra den sidste dosis. I de fleste tilfælde allerede efter 3 uger. Denne teori med at medicinen gemmer sig i kroppen, kommer fra gamle heroinbrugeres afgiftningshistorier - de havde ekstreme muskelkramper og gættede på, det var fordi heroinen kom ud af musklerne. Scientology har oprettet grupper for afgiftning af afhængige ved at gå i sauna fire til seks timer om dagen. Man fandt ud af, at du kunne komme igennem nedtrapningen på omkring en uge med dette saunaprogram, og det tog 7 dage, hvis man lagde dig i sengen og red stormen af. Benzodiazepin abstinenser skyldes udelukkende beskadiget/ændret nervevæv i hjernen. Alle mulige slags afgiftningsmåder har ingen virkning på dette.

Gå til toppen

27. Alkohol, kaffe og din frie viljes valg !!!

Spørgsmålet dukker jævnligt op på angst- og benzo steder: kan jeg drikke kaffe og alkohol?

Det rigtige spørgsmål er, hvor meget lidelse du er villig til at gennemgå for din vane. Hvis du er villig til at lide i stilhed for at kunne fortsætte med ødelæggende vaner, er det dit eget valg.

Spørgsmålet om hvad disse stoffer gør ved vores krop, er blevet stillet og besvaret igen og igen. Her er det igen i en nøddeskal:

Kaffe, selv koffeinfri kaffe, indeholder koffein, som stimulerer de samme receptorer, der allerede er overstimulerede af benzoer, stress og angst. Det forhindrer eller tilbagesætter helbredelsesprocessen afhængig af, hvor følsom du er. De er også fyldt med kemiske stoffer, som er gift for nerverne. Koffeinfri kaffe er lavet med opløsninger, der er giftige for nerverne. Kaffe er ufordøjeligt, hvilket ikke er sundt, og det indeholder syrer, som har en ugunstig virkning på fordøjelsessystemet.

Alkohol er en kraftig nervegift, der dræber celler selv i små doser. Den påvirker de samme receptorer, som aktiveres ved nedtrapning, stress eller angst. Den får benzoerne til at binde sig fastere til GABA stederne, forårsager dermed øgede abstinenser og trækker lidelsen i langdrag. Det opskruer receptorerne og forårsager rekylangst og søvnløshed og baner vej for depression.

Her er en enkel prøve på hvordan alkohol opleves for hjermen. Dryp en smule alkohol i øjnene. De er af samme væv som hjernen, bortset fra at hjernen ikke kan føle smerte, så du mærker ikke skaden. Øjet skal nok fortælle dig det.

Gå til toppen

28. Forældreværdighed

De fleste mennesker har fået benzodiazepinerne på grund af en række angstanfald eller fiaskoer i livet. Der er ting i livet, som distraherer os fra de indre signaler om, at vores inderste jeg lider og har brug for opmærksomhed. Arbejde, spisning, højrisiko adfærd, medafhængighed, konstant aktivitetsniveau, forhold til dramatiske optrin, osv.

Denne skjulende "statiske" adfærd afholder os fra være nødt til at sidde med mange ubehagelige følelser og mange gamle sår. "Begravelsen" af denne indre viden og den æggedans vi foretager for at undslippe den, sætter scenen for behovet for et eller andet afhængighedsskabende stof for at fjerne mislydene fra de indre skrig.

Angst er kun endestationen for ignoreringen af vort sjæleliv, fiaskoen med at pleje os selv og en livslang nægtelse. Jo mere vi er ude af kontrol og jo mere vort indre selv lider, jo større er den nødvendige distraheren. Nogle kan ikke lade være med at lave pinlige optrin, og løber altid ind i en problemer, for andre er det engagement i social akceptabel adfærd, som forældreværdighed.

Hvis du er nået dertil, at du må have en kemisk krykke for at kunne klare dit liv, er der en god mulighed for, at dine motiver og behov for at få et barn, ikke er helt gode. Børn fanger vores fulde opmærksomhed, for hele tiden at få deres behov tilfredsstillet, på grund af almindelige forældre bekymringer og dagligdagens krav. At blive forældre kan ofte være den næste medicin, især for kvinder.

Hermed nåede vi til via arvelig følsomhed, manglende evne til at klare stress og en vifte af dårlige tanker og handlinger. Det er umuligt at opnå fuld fred og lykke uden et større indre arbejde... det tidspunkt hvor vi vælger at adsprede os selv, vil også være det tidspunkt hvor vi engagerer os i den gamle destruktive adfærd med nægtelse og forflygtigelse. Det er ikke den slags vi skal lære vore børn. Dem der har behov for at arbejde med dette, er oftest dem som betragter sig selv som værende OK.

Gå til toppen

29. Levergiftighed

Tager du medicin er din lever involveret og vil blive påvirket (i de første 30 dage) af en pludselig afgiftning. Efter et stykke tid er din lever ikke mere involveret i abstinenserne.

Der findes urter, som hjælper imod forgiftning af leveren, men ingen som kan gøre hvad denne helhedsopfattende praktiker (leveren, red.) gør. Uden dialyse, er der ingen blodrensere eller leverrensere. Al medicin du tager, påfører leveren en belastning. Hvis dine levers enzymer er normale vil det at indtage noget være potentielt mere skadeligt end gavnligt.

Gå til toppen

30. Cyberkondri - Miste og genvinde håbet

Ligesom de fleste andre fik jeg benzoer på grund af angstforstyrrelser. Og ligesom andre angste mennesker bliver jeg nødt til at beskytte mig selv imod indtrængende information.

Det er så let for os/mig at blæse med vinden af al den information, der er på nettet. Jeg fik til dels multi-kemisk overfølsomhed (MCS - multiple chemical sensitivity) sidste år. Hvis jeg læser MCS-grupperne, ser jeg kun folk som har haft MCS i evigheder. Jeg ved godt, at folk kommer og går i grupperne, ligesom mange mennesker, jeg har kendt her, er forsvundet igen.

Den angste hjerne fikserer på det negative. Da Internettet er fuldt af information, er det også fuldt af folk, som surfer og har "knald i låget". Er andre blevet indfanget af en cyberfobi - der øger deres angst af at læse på hjemmesider?

Jeg har opdaget, at læser jeg en åndelig bog eller noget om diæter, yoga eller andre ting om selv-hjælp, håber jeg at finde noget nyttigt. Når jeg læser MCS-grupperne, får jeg den opfattelse (ligesom nogen gør med nedtrapning), at problemerne vil være for altid, håbløst og nedslående. Jeg har venner med særlige forstyrrelser som, på grund af dette, afviser at læse noget på nettet om dem.

Vi skal huske på, at de mennesker, der lider af neurologiske skader efter benzoer, at jo færre urene ting, mad-luft-vand, som de putter i hovedet, jo bedre. Dette gælder også urter. Mange urter er indsamlet langs veje, hvor de er sprøjtet med gifte, eller kommer fra tredje verdens lande, hvor de har alle mulige giftstoffer. Kinesisk medicin er værst.

En enkel regel for benzohelbredelse: Du skal ikke putte noget i munden, hvis du ikke ville give det til et tre-års barn.

Gå til toppen

31. Svimmel og ør

Svimmelhed, hvor du oplever at tingene rundt omkring dig bevæger sig og ørhed, hvor du føler dig ustabil, går slingrende eller gummiagtigt, er alt sammen almindelige angstsymptomer.

En talløs mængde neurologiske, hals-næse-øre og psykiatriske eksamener, det kan næsten aldrig bruges til noget. Der er mange teorier afhængig af hvilket medicinsk specialitet du befinder dig i. Den gode nyhed er, at det almindeligvis er funktionelt (ingen organskader), og at det forsvinder, når nervesystemet falder til ro.

Man kan også se det som en virus, som er specifik for det indre øre, ikke har andre symptomer, og som det tager 3 til 12 uger at bestemme. Ingen kur og ingen reel test ligesom med en angstreaktion, det er tiden der tæller for helbredelse.

Gå til toppen

32. Vand eller ???

For såvel kroppens funktioner og hjernens kemi, er det er vigtigt at få nok vand. Det påvirker dog ikke resultatet af en nedtrapning, at du drikker masser af vand, da det ikke er en del af kroppens afgiftningsfunktioner.

Hvad du ellers drikker kan påvirke abstinenserne. Alt andet end vand skal bearbejdes af kroppen, og er en yderligere stressor for kroppen. Frisk frugt og grønsagsjuice er godt. Sodavand er fulde af kemikalier, som direkte forårsager ubalance i hjernens kemi. Hvis sodavanden er i aluminiumsdåser, kan kulsyren og kemiske stoffer i cola'en opløse lidt af aluminiumen over i sodavanden. Aluminium er meget giftigt for nerverne. Det er meget små mængder, men hvorfor afprøve det, hvis vi befinder os på afgrundens rand?

Kaffe, ja selv koffeinfri kaffe er et absolut nej! Koffeinet opregulerer nerverne og skaber flere abstinenser. Selv koffeinfri kaffe, er behandlet med stoffer for at fjerne koffeinen - det meste kaffe kommer fra tredje verdens lande, hvor de bruger sprøjtegifte, som er forbudt i USA.

Vores legemer er beregnet til vand. Levnedsmiddelindustriens "Frankenstein"-produkter er ikke fremmende for helbredelsen.

Gå til toppen

33. Beroligende midler - Sovemidler - Unyttige

Det er almindeligt at patienter, som har soveproblemer, får udskrevet beroligende/søvnfremkaldende medicin. Dette på trods af mængder af søvnforskning, som viser, at de faktisk forårsager en dårligere søvnkvalitet med tiden.

Søvn er en af hjernens mest skrøbelige funktioner, og derfor et forvarsel for andre ting. Ligeså skæbnesvangert det er, at give en angst patient benzodiazepiner, som yderligere bringer et kæmpende centralnervesystem i fare, så efterlader beroligende midler den søvnløse i en dårligere tilstand end før behandlingen.

Ikke bare gør de mange af patienterne groggy, mange er også designet til at metabolisere hurtigt, så de bevirker rekylsymptomer herunder angst. Den rus, hjernen bringes i, skaber også depression.

Fordi søvnløshed er en kompliceret sag, at håndtere ved et 10 minutters lægebesøg, har mange patienter fået langtidsvirkende medicin, som ikke er anerkendt til kort tids brug. Sværere at håndtere er patienten med alvorlige søvnforstyrrelser; den mest benyttede metode er en poly-farmaceutisk. Denne kemiske suppe forårsager så mange svækkelser, at det ikke varer længe, før lægen ikke kan genoprette skaderne.

På dette punkt falder mange patienter mellem to stole i sundhedsvæsnet. Jeg kender mange, som var langtidspatienter på statshospitaler. Så snart du begynder at skjule symptomer med flere kemikalier, er du ude på et skråplan.

Den eneste vej ud er ved brug af ikke-afhængighedsskabende mediciner som Vistaril, og en masse lidelse og søvnløse nætter. Hjernen skal hele og kan ikke gøre det med giftige kemikalier beregnet til kort tids brug.

Gå til toppen

34. Skjult lindring !!!

Et af de hyppigste problemer ved helbredelse af angst er det amatøragtige ved helbredelsesteknikkerne. Den bedst virkende teknik er åndedrætøvelser.

Hver gang vi er i en tilstand af frygt, smerte, forventning, stress, undertrykt psykologisk tilstand eller konflikt, så krummer vores ribben sig sammen og vi trækker vejret med brystet. Dette bevirker en ubalance i kuldioxidet i blodet, som får helvede til at bryde løs i vores hjerne- og kropskemi. Kronisk hyperventilation som den gispende ikke bemærker. Afhængig af hvor dårligt du trækker vejret kan dette være årsag til alvorlig sygdom.

Kort sagt begrænser det ilten til hjernen med 50% og frigiver store bølger af adrenalin. Det ændrer blodsukkeret, udløser histaminer og mælkesyrer og meget mere, som øger angstniveauet, abstinenserne og en vifte af elendigheder.

Prøv engang imellem at lægge mærke til din vejrtrækning og se om den består af dybe regelmæssige bevægelser i din mave, eller om den kommer fra brystet. Hvis den kommer fra brystet er du kronisk hyperventilerende.

Der er mange hjemmesider og bøger om at trække vejret ordentligt. Hold dig blot fra de intensive vejrtrækningsøvelser, da de kan være farlige. Mange mennesker kan helt fjerne angst, panik, søvnløshed, fibromyalgi og andre sygdomme ved at genoptræne vejrtrækningen. Langvarig stress (som nedtrapning giver) låser din vejrtrækning på en overfladisk kæmp-eller-flygt måde, som radikalt ændrer hjernens kemi. Hver gang du har lange perioder med stress, kan det gå hen og blive en dårlig vane.

Mennesker som kommer fra perfektionistiske, dårligt fungerende eller ustabile familier udvikler dette mønster fra barndommen.

Mennesker, som drikker kaffe, ryger og spiser usundt, får mindre udbytte af at trække vejret ordentligt, men de får dog alligevel noget ud af det.

Hovedparten af mennesker, som læser dette vil ikke gøre noget for at forbedre deres vejrtrækning, hvilket er en skam, da nøglen til vores sjælefred ganske enkelt ofte ligger gemt her.

Gå til toppen

35. Angst, panikanfald & hyperventilation

Angst er en del af en biologisk funktion, som en nyttig reaktion på fare, og forbereder individet på at flygte eller kæmpe, eller i mindre alvorlige tilfælde at øge blodgennemstrømningen og kroppens parathed. Normal angst er en nødvendighed for, at individet kan fungere normalt. Sygelig angst kan være en mindre overreaktion hos et ellers velfungerende individ. Der er en antal fysiologiske symptomer forbundet med angst, som fremkalder overaktivitet i adrenalinsystemet, f.eks. øget puls, øget gennemstrømning af blod i armene, øget sved, formindsket spytudskillelse og mundtørhed, samt en stigning i muskelaktiviteten og hyperventilation.

Hyperventilation bevirker følelsesløshed i lemmerne, giver en smertestillende virkning og ændrer dermed smertetærsklen. Ukontrolleret hyperventilation kan forårsage hjertebanken, hjertehop, smerter i brystet, Raynauld's sygdom samt få fingrene og tæerne til at føles døde. Alt dette kan bringe nervesystemet ud af balance og forårsage svimmelhed, synsforstyrrelser og prikkende fornemmelser eller følelsesløshed. Det forårsager muskelspændinger, udmattethed, almindelig træthed og søvnforstyrrelser. Disse symptomer ledsages ofte af anspændelse og angst, hvilket hos nogle fører til panikanfald og agorafobi.

Gå til toppen

36. Nogle teoretiske betragninger

Hyperventilation får CO2 niveauet i blodet til at falde. Nedsat CO2 stimulerer nervecellerne, for at forberede kroppen til handling. Musklerne spændes og følsomhed og opfattelsesevne skærpes, smertetærsklen nedsættes og der frigives adrenalin i blodet.

Når CO2 niveauet yderligere falder, begynder cellerne at producere mælkesyre for, at reducere det basiske niveau, og stofskiftet begynder at lide derved. Træthed, udmattelse, følelsesløshed, prikken og bevidstløshed og kramper kan blive resultatet.

Lavt CO2 niveau får den glatte muskulatur til at trække sig sammen, og presser således blodbanerne sammen især til hjerte og hjerne, og giver stigning i hjertets banken. Yderligere lavt CO2 bevirker at mast-cellerne frigiver histamin og andre "mellemmænd" og bevirker yderligere sammentrækning af blodbanerne. CO2 hjælper til, at holde en pH værdi i blodet på 7,4. Som CO2 niveauet i blodet falder, bevæger CO2 sig ud af cellerne og bevirker et øget alkalisk (basisk) niveau mellem cellerne, hvilket igen bringer cellerne i vild aktivitet, især en produktion af mere mælkesyre for at bekæmpe denne alkalitet. Nyrerne øger også deres udskillelse af Bicarbonat (HCO3). Det negativt ladede HCO3 ion er udbalanceret med det positivt ladede Magnesium (Mg) i urinen. Underskud af Mg får nyrecellerne til, at producere H+ ioner for at neutralisere HCO3-en. Slutresultatet er for meget syre i cellerne, for meget alkali (base) udenfor cellerne, hvilket får kroppen til at hyperventilere. Det er en ond cirkel.

Gå til toppen

37. Biokemisk indblanding

Nye opdagelser peger på, at hæmningen af blodpropdannelse med ingefær eller kuldioxid-inhalationer øger prostacyclinniveauet, hvilket dæmper noradrenalin neurotransmissionen ved at nedsætte afgivelsen af stoffet. Da angst er forbundet med noradrenergen overfunktion, vil ingefær eller enhver blodprops-antagonist (f.eks. diazepam) have en virkning overfor angst. Det er vigtigt at bemærke sig, at mælkesyre-ionet stimulerer dannelse af blodpropper. Således vil svækkelse af enzymet Co A eller en mangel på B3-vitamin eller en magnesium, eller en alkohol påvirkning, der øger mælkesyreniveauet, blive forbundet med en tilstand af megen angst.

Tilstande, der har med overfunktion af det noradrenergene system er:

Hyperaktivitet eller ophidselse
Søvnløshed
Følelsesmæssig eller adfærdsmæssig belastning
Skizofreni
Abstinens tilstande
Væsentlige rystelser

Opiater, morfin og ingefær nedsætter frigivelsen af noradrenalin.

Andre neurotransmittere involveret i angst er histamin, GABA, serotonin og dopamin.

Gå til toppen

38. Ernæringsmæssige forholdsregler

Gå til toppen

39. Advarsel - alkohol !!!

At drikke alkohol i hvilken som helst mængde, hvis man lider af angstforstyrrelser og er på benzoer eller på nedtrapning derfra, er selvødelæggende.

Indtagelse af alkohol ændrer receptorerne i hjernen (GABA-systemet), og får dem til, at opregulere. Dette øger angsten og depressionen og kan vare fra adskillelige dage til mange uger. For inkarnerede drankere varer det almindeligvis mere end et år, før receptorerne er normale.

Brug af alkohol binder benzoerne tættere til receptorerne, og bevirker hurtigere udvikling af tolerance (afhængighed), gør receptorerne mere følsomme (svarer til mere lidelse), forlænger abstinenserne, og lægger grunden til mere længerevarende eller permanente skader på neuronerne.

Mens nogle har den midlertidige fejlopfattelse, at alkohol bringer lindring, så er det i virkeligheden en tilbageslagsvirkning, som det kan tage adskillige dage at bekæmpe. For følsomme personer kan en skefuld eller to opregulere receptorerne.

Hvis du vil vide nøjagtigt hvad din hjerne mener om alkohol, så dryp noget stærk whisky eller husholdsningssprit i dit øje, samme membran som hjernen, samme reaktion bortset fra at din hjerne mangler smertereceptorer, så du ikke man mærke ødelæggelsen.

Gå til toppen

40. Afgiftning

Når du har været uden benzoer i 30 til 45 dage, er der ikke mere tilbage at afgifte, som kan være til fordel imod abstinenserne. På dette tidspunkt er alle symptomer udelukkende neurologiske. Faste, sauna, overhydrering, urter, gymnastik ændrer ikke processen med abstinenser. De kan ophidse din fysiologi unødigt, og forårsage andre problemer. Gymnastik er nyttigt af andre årsager.

Gå til toppen

41. Benzoer og graviditet

Benzoer (og mange andre psykoaktive mediciner) krydser nemt moderkage-barrieren, så dit foster vil blive doseret med medikamenterne. Hyppigheden af fødselsskader er ikke høj (eller ikke fuldt undersøgt) men manglen på trivsel er. Barnet fødes ganske enkelt som afhængig og lider af abstinenser. Ikke nogen god måde at komme til verden på. Personligt ville jeg med min viden om nervernes udvikling ikke løbe risikoen for at dyppe et nydannet nervesystem i stærke kemikalier.

Gå til toppen

42. Tolerancemuren

Ingen kan forudsige, hvornår en person når den kritiske masse for tolerance. Jeg har set det ske for dusinvis af patienter. Regelmæssige doser fra få måneder til 10, 20 år, så siger naturen stop, og straffen indfinder sig.

50 års referencen skyldes, at hvis du er heldig og du er over 50 år, kan du muligvis, MULIGVIS holde ud til din død for du rammer benzomuren. Hvis du er ung er sandsynligheden (formentlig) større for, at du når den kritiske masse for tolerance og ingen steder har at gå hen og kan skrubbe af. Når dette sker, er hjernen så traumatiseret, at abstinenserne ofte er brutale.

Tallet "50" er kun et groft tal, baseret på det bedst mulige tilfælde af tolerance-sammenbrud. Jeg har set folk nå punktet på seks måneder og for andre har det taget 20 år. Hvis du er ældre og er genetisk begunstiget, når du måske dit livs endestation, før du udvikler den kritiske tolerance.

Der er så mange typer af slagtilfælde og Parkinsons syge, at det er umuligt at generalisere. Forkortet livslænge er almindelig for visse typer. En af mine venner ejer et plejehjem for kvinder med hjerneskader... hun fortæller om de mulige fiaskoer med benzoer, som det oftest er tilfældet. Det kræver kraftigere kemoterapi for at forebygge tilbagefald. Det fleste af patienterne er poly-medicinerede og benzo-tolerance symptomerne fejldiagnostiseres ofte, som at den oprindelige sygdom er forværret.

Gå til toppen

43. Ny benzo forskning

Det er helt fastslået, at benzodiazepiner er et toleranceudviklende kemikalie. Det eneste spørgsmål er din genetiske timing. Ikke om, men hvornår.

Nervernes GABA-ske receptorer blokeres i at binde sig med GABA, når cortisol niveauet overstiger det normale. Efter benzodiazepin ophør produceres mindre endogen GABA; når det kobles med høje cortisolniveauer vil den neuronale stimulation/ophidselse producere significant følgesygdom.

Simpelthen: Benzo forårsager formindskelse af det beroligende GABA i hjernen. For lidt naturligt beroligende GABA forbundet med stress hormoner betyder, at vi får alvorlige symptomer. Derfor skal stress holdes på et absolut minimum under helbredelsen.

Gå til toppen

44. Diet - Abstinenser - Angst - Depression

Der stilles ofte det spørgsmål hvilken indflydelse maden har på abstinenserne og på angst og depression før personen begyndte på benzoer.

Når der spises simple kulhydrater, fordøjer kroppen dem hurtigt, og de bliver til druesukker (glukose) i blodet. Kroppen reagerer hurtigt på dette overskud og får bugspytkirtlens beta-celler (Langerhanske øer) til at producere insulin, hvilket bringer sukkeret ind i cellerne (med hjælp fra krom og ilt).

Overskudssukker i blodet føres til leveren (hvor det lagres som glykogen), til fedtcellerne (hvor det ondannes til fedtvæv), og til musklerne (hvor det omdannes til muskel-glykogen). Blodsukkeret falder derved kraftigt og forårsager en tilbagemelding til hypothalamus, hypofysen og skjoldbruskkirtlen. På dette tidspunkt kan patienten opleve symptomerne på lavt blodsukker. Hypofysen frigiver væksthormon, som får leveren til at omdanne glykogenet tilbage til sukker og frigive det. Væksthormon får også binyrerne til at frigive cortisol (hvilket også beder leveren om at fremme glykoseomdannelsen). Skjoldbruskkirtlen øger stofskiftet ved at hjælpe leveren til hurtigt at lave mere sukker, mens iltningshastigheden af kulhydrat øges i alt væv. Således får kroppen erstattet det nødvendige blodsukker.

Det er interessant at bemærke, at hjernen ikke bruger insulin ved sin sukkerforsyning, da insulin ikke kan passere blod-hjerne barrieren. Derfor er der brug for en masse insulin efter måltid bestående af simple kulhydrater, og det giver grundlæggende mindre energi til hjernen (da insulinet bringer sukkeret ind i kropscellerne), hvilket kan forklare træthed og sløvhed efter et måltid.

Desværre må kroppen konstant udsende en masse insulin for at udbalancere et måltid bestående af simple kulhydrater, hvorved bugspytkirtlen og andre organer begynder at have det hårdt; herefter falder belastningen på andre organer (binyrerne, skjoldbruskkirtlen, leveren) som efter tur vil begynde at vakle.

Selvom dette er for teknisk, så er nøgleordene: Cortisol, effidrin og adrenalin - alle stimulerende kemikalier, som kroppen udløser for at bekæmpe et dårligt måltid. Slutresultatet er forværring af abstinenserne, angst og depression. Det er påfaldende, at dem som har den dårligste sukker omsætning, er de samme som kræver sukker.

Tobak, koffein, alkohol og mange "rekreative" mediciner betyder bare: Et dårligtvirkende glukose-system og øger lidelsen ved disse sygdomme.

Gå til toppen

45. Lad os finde en udvej

Uanset hvor meget teknisk information som jeg eller andre kan give til en som lider af abstinenser, så hjælper det ikke på smerten og de mørke dage med håbløshed. Det uundgåelige ved denne prøvelse, ryster os i vores grundvold; og sommetider spørger vi om livet har nogen værdi mere.

Det er vigtigt at holde fast ved en enkelt kendsgerning: Der er ukendte kræfter, større end dig, som leder dig på vej. Hvis du fortsætter denne vej, vil denne visdom hinsides vores forståelse få dig tilbage til et sted med hvile og fred. De fleste af os har ingen forbindelse med dette sted. Jeg husker det kun glimtvis før abstinenserne. Vores kultur sætter kun lidt pris på vores indre liv, og forsyner os kun med flygtige vejledninger om, hvordan vi skal få kontakt med vores ånd.

Jeg tror helt sikkert på, at det ikke var min vilje eller min beslutsomhed, som førte mig igennem. Jeg tror også at uanset vores religion, vores fejl, vores synder og vores tvivl, så har vi alle fået denne åndelige gave af menneskelig erkendelse som en fødselsret. For mange har den kemiske tåge, der kommer af at tage benzoer, gjort det endnu vanskeligere at nå disse indre steder.

Hvis du har alvorlige abstinenser, kan du have svært ved at erkende nogen ledende kraft. Jeg giver formentlig ikke denne gamle historie retfærdighed, men her er den så godt jeg husker den:

En mand led meget og bad til Gud og bønfaldt om hjælp. Manden bebrejdede Gud for ikke at følge ham på hans vej, idet han sagde: "Du har svigtet mig, for når jeg ser bagud kan jeg kun se ét sæt fodaftryk." Gud svarede: "Det er fordi, jeg bar dig."

Prøv at forstå, at uanset hvor alene du end føler dig, eller hvor meget du end søger og ikke forstår hvordan du nogensinde skal kunne blive rask, så står den kraft, der får universet til at løbe rundt, til rådighed for dig og nærer dig.

I starten var det værre end at få trukket en tand ud, men nu sidder jeg i stille meditation 2 gange af 45 minutter pr. dag. Jeg beroliger mig selv og jeg lytter. Efter hvad jeg har lært, så skulle jeg have gjort dette år før jeg kom ind på den vej, der førte til benzoer. Efterhånden som heles og du bliver i stand til det, så prøv at give dig tid til at lytte til din indre ledetråd.

Der er så megen kraft og fred inde i enhver af os, uanset hvilke storme, der raser på overfladen. Det er en ære, at være med til enhvers rejse tilbage til sig selv.

Gå til toppen

46. Benzodiazepin ubehag

Brug af benzodiazepiner bevirker ofte en biologisk sygdom dysfori. Det er en blanding af depression, angst, fortvivlelse og den næsten totale mangel på, at kunne behage sig selv eller føle håb.

Uden at blive for teknisk, så forårsages det af to (muligvis flere) processer.

For det første, får brug af benzoer hjernen til at producere mindre af en række stoffer, der er nødvendige for velbefindedet og for at dæmpe nervemæssige impulser. Så snart benzoerne sætter sig på receptorerne, finder hjernen at dens egen produktion ikke længere er nødvendig.

Efterhånden som tolerancen udvikles, mister hjernen evnen til at regulere og producere passende mængder af disse stoffer. Der findes et godt forskningsmæssigt belæg for, at hvis du har genetiske anlæg for angst eller depression, er de formentlig allerede på et eller andet niveau eller i kompromis med processen (hvorfor det er så frygteligt at give benzoer til en person med disse forstyrrelser).

For det andet ændrer benzoerne nerverne sådan, at når du holder op, kræver din krop enorme mængder af disse hæmmende og velbefindelses-fremmende stoffer. Selvom din krop kunne genstarte sig selv og vende tilbage til det højeste produktionsniveau før benzoerne, ville det ikke engang være nær nok.

For at sige det lige ud: Du er ikke i stand til at producere nok af disse velbefindelses-fremmende stoffer til at være på normalniveauet. Begge de nævnte beskadigede områder må hele, før du kan føle dig veltilpas.

Fordi benzoer udgør sådan speciel og specifik beskadigelse af hjernens kemi og struktur, er der ingen anden psykiatrisk eller medicinsk sygdom, som medfører tilsvarende håbløs fortvivlelse. Din evne til at sige til dig selv: "Jeg bliver OK", er tæt forbundet med din evne til at producere en kompleks blanding af nerve-kemikalier - i nøjagtige mængder og på det nøjagtige millisekund.

Hver gang vi er i stand til at rejse os med en formildnende eller behagelig tanke, giver det næring til hjernen og ånden. Det reducerer faktisk letheden, hvormed de nervemæssige processer ophidses, hvilket fremmer helbredelsen.

Hvis du er på en kraftig nedtrapning, har du ikke nok af disse indre kemikalier til at få en rigtig positiv tanke. Du må og skal have den fra en bog, et lydbånd, andre mennesker eller måske allermest vigtigt, fra dem du er i fysisk kontakt med. Ser du dem som en 3-er, og er det nogen du elsker, så tal til dem som en 10-er.

Ingen andre end en benzokriger ved hvor mørkt dette sted er. Det er bogstavelig talt "Skyggens dal" for mange af os med svære abstinenser. Tak GUD for, at Han giver os den viden der skal til for at vende tilbage til normal, og at disse ting fra "menneskets hånd" ikke vil sejre.

Fred og helbredelse til os alle.

Rik R

 

www.benzoinfo.dk anvender ikke cookies